PROIECTUL ERASMUS KA122
Proiect desfăşurat în perioada 27.10.2023-4.11.2024
Grupurile țintă pentru activitățile de diseminare al proiectului au fost elevii, părinții acestora, colegii din școală, dar și din alte școli și comunitatea.
În urma participării la mobilități, cadrele didactice participante si-au împărtășit experiența din străinatate prin întruniri în cadrul Consiliilor profesorale si Comisiilor metodice, prin care au prezentat lucrurile noi învățate, competențele însușite, dar și modalitatea de desfășurare a întregii mobilități, de la plecare, până la revenire. De asemenea au aplicat noile cunoștințe în lucrul cu elevii și părinții, propunând un plan
plan de diseminare al activităților. Echipa managerială a școlii, echipa de implementare a proiectului Erasmus, o parte din cadrele didactice au prezentat activitățile și rezultatele proiectului și în cadrul cercurilor metodice de Învățământ preprimar, învățământ primar Step by step, Zilele școlii, Zilele porților deschise, Promovare a școlii,Activitati educative, în cadrul Zilei Erasmus +, Coordonatorul proiectului a făcut cunoscută toată experiența proiectului, pe lângă rezultate, în cadrul consfătuirii de la Proiecte si Programe Europene, din luna octombrie 2023. Astfel cu toții au putut să împărtășească celorlalți experiența prin care au trecut, cum au rezolvat problemele apărute pe parcurs, cum au comunicat cu ceilalți profesori participanți, cum văd sistemul din invățământ din străinătate și accentul care se pune pe elevi, pe actul educational.
Alte rezultate proiectului pe care le-am mai impărtășit cu colegii din școală și din alte școli sunt metodele de abordare a elevilor cu dificultăți de învățare, implementarea activităților care vizează cooperarea, metodele de prevenire a abandonului școlar, cât și diversitatea în clasă, noțiuni și strategii care le pot fi de folos în cariera lor didactică.
Prin intermediul acestui proiect s-au organizat numeroase activități, atât cu elevii, cât și cu părinții, dar și cu cadrele didactice din școală. În urma activităților cu cadrele didactice, lecțiile acestora au devenit mai atractive pentru copii, s-a pus accent pe creativitate, crescând astfel motivația pentru învățare. De asemenea, s-au identificat elevii cu dificultăți de învățare, au fost consiliați, înțeleși și sprijiniți mai mult și s-au elaborat planuri individuale. În urma activităților cu copiii, care au pus accent pe dezvoltarea aptitudinilor de comunicare, cooperare, încredere, respect reciproc, toleranță, pe prevenirea și combaterea bullying-ului, pe acceptarea diversității, am reușit să oferim un climat favorabil în școala tuturor elevilor, să consolidăm relațiile de prietenie, de ajutor și de implicare activă a tuturor elevilor în viața școlii. Activitățile realizate cu părinții au avut ca rezultat o colaborare și o comunicare mai bună, bazată pe încredere și sprijin reciproc, ducând în cele din urmă, la reducerea abandonului școlar.
Printre activitățile desfășurate de cadrele didactice participante cu scopul de a împărtăși rezultatele proiectului s-au numărat activități cu elevii, cu părinții și cu cadrele didactice.
În activitățile cu părinții s-au organizat activități de diseminare care au avut ca scop furnizarea de informații în legătură cu proiectul Erasmus+, prezentarea activităților desfășurate în cadrul stagiilor de formare la care s-a participat. S-au abordat teme de interes prin mese rotunde, prezentare de referate, dezbateri, discuții. Elevii au prezentat trăirile din timpul activităților proiectului de mobilitate oriunde au avut ocazia. Toate aceste ședințe au urmărit consolidarea relației părinți-cadre didactice, în sensul unei comunicări deschise, bazate pe colaborare, încredere, respect si sprijin reciproc, precum si conștientizarea de către părinți a importanței acestei relații în prevenirea și diminuarea fenomenelor de excluziune, bullying, discriminare, abandon școlar.
Activitățile cu cadrele didactice au avut ca scop furnizarea de informații în legătură cu proiectul, precum și prezentarea unor exemple de bune practici ce pot fi aplicate cu succes la clasă. De asemenea, s-a urmărit si promovarea imaginii instituției, prin desfășurarea de activități și cu profesori din afara școlii. În cadrul consiliilor profesorale s-au prezentat informații cu privire la proiect, precum și activitățile desfășurate în cadrul mobilităților. Scopul acestora a fost furnizarea de informații și împărtășirea experienței acumulate. Prin ateliere de lucru cadrele didactice au participat la activități preluate din cursurile de formare. Aceste ateliere au avut ca scop învățarea de către cadrele didactice a unor strategii, tehnici si metode de lucru pe care le pot aplica la clasă de elevi.